İGÜ Rehberlik

YKS Merkezi Yerleştirme İşlemleri 23-29 Temmuz 2019 Tarihleri Arasında Yapılacak

Yükseköğretim Kurumları Sınavı(YKS) Yükseköğretim Programları Ve Kontenjanları Kılavuzu yayınlandı ve merkezi yerleştirme için geri sayım başladı. Sınava giren iki buçuk milyon öğrenci için heyecan devam ediyor.

Sonuçların Açıklanması

Öğrenciler şimdiden çözdükleri soruların durumuna göre puanlarını tahmin etmeye çalışıyorlar. Bazı öğrencilerde istediklerini yapamamış olmanın verdiği burukluk, bazılarında düşündüğünden daha iyi bir sınav geçirmiş olmanın verdiği sevinç var. Ancak sınav sonuçları açıklanana kadar kesin bir senaryo belirlememekte fayda var. Sınavda yapılan soruların genel kitle ile kıyaslanması, standart sapmalar sonucunda belki de farklı alternatifler oraya çıkacaktır. O yüzden 18 Temmuz 2019 YKS sonuçlarının açıklanacağı gündür bu güne kadar baştan hükümlü olmamak önemlidir.

ÖSYM Sonuç Belgesinin Değerlendirilmesi

Sonuçlar açıklandığında Y-TYT puanı 150 ve üzerinde olan öğrenciler iki yıllık(ön lisans) programları için; Y-DİL, Y-SAY, Y-EA, Y-SÖZ puanı 180 ve üzerinde olan öğrenciler dört yıllık(lisans) programları için tercih işleminde bulunabilecekler.  Yerleştirme Puanı (Y) bizlere sınavdan alınan puanın yanı sıra ortaöğretim başarı puanının eklenmiş haliyle bir sonuç vermektedir. Eğer öğrenci sınava girmiş olmasına rağmen Y-TYT, Y-DİL, Y-SAY, Y-EA, Y-SÖZ puanı karşısında —- ifade görüyorsa adayın o puan türünde sonucunun hesaplanmamış olduğunu ifade etmektedir.

Meslek liselerinden mezun öğrenciler baraj puanını geçtikleri taktirde; Y-TYT puanları hesaplanacak ve kendi alanlarında önlisans bölümlerini tercih etmeleri durumunda hesaplanan ek puanlı yerleştirme puanı ve başarı sırası sonucu da olacaktır. Ek puanlı başarı sıralaması değerlendirirken ön lisans programlarını Y-TYT puanı oluşan tüm adayların tercih etme ihtimalinin olduğu unutulmamalıdır.

Belirli bölümler için getirilen başarı sıralamaları(örneğin; tıp, hukuk, mühendislik, mimarlık, öğretmenlik programları gibi) dışında sıralamaya sahip öğrenciler bu programları ÖSYM tercih ekranına giremeyeceklerdir.

Tercih Dönemi Yaklaşırken Ne Yapmalı?

Tercih dönemi iyi bir araştırma ve karar sürecidir. Dolayısıyla tercihler başlamadan istenilen üniversite ve programla ilgili olarak gerekli bilgiler öncesinden toplanmalıdır. Bu durumda yapılması gerekenleri maddeleyebiliriz:

  • Hangi bölüm size en uygun? Neden bu bölümü seçiyorsunuz? Bu bölümden mezun olduğunuzda ne yapmayı hayal ediyorsunuz? Bu sorulara net cevap verilmelidir.
  • Bölümü belirlediyseniz hangi üniversitede okumak istiyorsunuz? Alternatifler ile birlikte bir liste oluşturulmalıdır.
  • Oluşturulan alternatiflerinizi gözden geçirip bilgi toplama aşamasına geçiniz; istediğiniz üniversite hangi şehirde, nerede konumlanıyor, istediğiniz program için uygun öğretim üyesi var mı, barınma olanakları neler, yurtdışı imkanı nedir, sosyal ortamlar nelerdir bu konuları araştırınız.
  • Üniversitelerin web sitelerini inceleyiniz. Araştırdığınız koşullar ile ilgili bilgi almak için arayınız.
  • En son olarak edindiğiniz bilgileri teyit etmek ve önümüzdeki sene ders göreceğiniz öğrencisi olacağınız üniversitenizi ziyaret ediniz.

Sağlıklı bir tercih ancak araştırma yapmak ve teyit etmek ile olacaktır.

E*** A*** G***
İstanbul Gelişim Üniversitesi
Rehberlik Uzmanı

İGÜ REHBERLİK

1 Yorum

  • MENSUBU HİSSETTİĞIM GELISIM UNIVERSITESINİN, SINAV VE SURECLERI HAKKINDA BİLGILENDIRICI PAYLAŞIMLARDA BULUNMASINI ANLAMLI GORUYOR VE BU HIZMETE IHTIYACI OLANLAR ADINA TEŞEKÜRLERIMI ILETIYORUM
    Ecz. İbrahim YAVUZ

İstanbul Gelişim Üniversitesi

İstanbul Gelişim Üniversitesi Rehberlik Birimi tarafından hazırlanan igurehberlik.com'da Üniversiteye hazırlanan öğrenciler için uzman görüşleri, güncel haberler ve bölüm tanıtımlarını takip edebilirsiniz.

Araç çubuğuna atla