İGÜ Rehberlik

Merhaba değerli gençler;

Öncelikle önünüzde uzun bir sınav süreci olduğundan dolayı size başarılar diliyorum. Bu zorlu süreçte yapmanız gereken ve dikkat etmeniz gereken birkaç şeyden bahsedeceğim. TYT ve AYT sınavları sizin bundan sonraki düşmanınız olduğu için, bundan sonraki düşmanınızı tanımanız gerekiyor. Sınav süreci, sınavda çıkacak sorular, hangi sorunun ne kadar puan getirdiği, kaç puanla nereye gidebileceğinize kadar düşmanınızı tahlil etmeniz gerekiyor. Düşmanınızı ne kadar iyi tanırsanız, o kadar iyi savaşırsınız ve sonunda kazanırsınız.

Size düşen görev ilk olarak bir hedef belirlemeniz ve bu hedefi (Örneğin; Galatasaray Üniversitesi- Hukuk Fakültesi) bir kâğıda yazıp, o üniversitenin o bölümüne giren en yüksek sıralama ve puanı altına yazmanız, çalışma masanızın tam karşısına asmanız gerekmektedir. Buradaki amaç hedefinizi her daim görmenizdir. İsterseniz telefonunuzun ana ekran görüntüsü yapabilir veya her gün baktığınız aynaya asabilirsiniz. Hedefinizi devamlı görmeniz sizi çalışmaya itecek, çalışmasanız bile içinizde devamlı “çalışmam gerek” dürtüsü yaratacaktır.

Bu süreç öyle bir süreç ki; ailenizden öğretmenlerinize, akrabalarınızdan komşularınıza kadar herkesin “Öyle çalışılmaz böyle çalışılır. O bölüm iyi değil bu bölüm daha iyi.” gibi birçok söylemlerle karşılaşacaksınız. Bu durumda sizin işin uzmanı olan, sadece tek bir kişiyi dinlemenizi ve bu kişinin enerjisi ve motivasyonu yüksek biri olmasını tavsiye ederiz. Özellikle kaynak temininde, dersin hocasına danışarak, kaliteli ve seviyenize uygun yayın seçmenizi öneririz. İlk başta ders çalışma sürecine başlarken bir TYT ve AYT denemesi yapıp, nerden başladığımıza bakmak ve buna göre bir strateji geliştirmeniz gerekiyor. Bütün konuların olduğu bir çizelge hazırlayıp, öğrendiğiniz her konuyu işaretlemeniz gerekmektedir. Ders çalışırken etütler halinde 45 dakika ders 15 dakika teneffüs şeklinde günlük en az altı(6) etüt ve iki ayrı dersten birer konu, toplamda iki konu bitirilmesi önerilmektedir. Derslerden birinin sözel, diğerinin sayısal olması tavsiyemizdir. (Tabii bu seviyenize göre değişebilir.)

  • NOT: Etütlerin başından sonuna kadar (molalar dâhil) kesinlikle her türlü elektronik aletlerden uzak durmanız gerekmektedir.

Son olarak unutulmaması gereken şey: “Deneme”dir. Her hafta deneme çözmenizi öneririz. Önemli olan konu bitirip bitirmemenize takılmadan, disiplinli bir şekilde rutin deneme ve çalışma programınızı bozmamaktır.

Denemelerde yaptığımız yanlışları mutlaka doğrusunu öğretmenlere sorarak yanlışın nerden kaynaklandığını analiz etmemiz gerekmektedir. Denemeleri mümkün olduğunca farklı yayınevlerinden ve farklı ortamlarda çözmenizi öneririz.

Sıkıştığınız an olacak, yorgun düşecek, “Bir an önce bitsin artık.” diyeceksiniz. Zaman gelecek bunalacak, zaman gelecek ağlayacaksınız. Ama hedefe baktığınızda tekrar ayağa kalkacaksınız.

Sınav ortamı nasılsa, maça nerde çıkacaksanız lütfen çalışma ortamınız da ona göre olsun.

Zorluklardan vazgeçenler değil, durmadan devam edenler kazanır.

Hepinize başarılar diliyorum.

Y*** AK***

Uzm. Psikolojik Danışman

İGÜ REHBERLİK

İlk yorum senden olsun

İstanbul Gelişim Üniversitesi

İstanbul Gelişim Üniversitesi Rehberlik Birimi tarafından hazırlanan igurehberlik.com'da Üniversiteye hazırlanan öğrenciler için uzman görüşleri, güncel haberler ve bölüm tanıtımlarını takip edebilirsiniz.

Araç çubuğuna atla