Teknolojinin Ön Planda Olduğu Meslek Seçimleri İçin Günceli Yakından Takip Etmeli
Geleceğini şekillendirmek isteyen herkesin yolu mesleğini belirlemekten geçiyor. Ortalama 30 yıldan fazla, iş hayatında kendini var eden bireyler bir nevi yaşam şeklini de mesleği ile belirlemek zorunda kalıyor. Teknoloji kullanımının artması, bilgiye erişimin kolaylaşması ile mesleki tercihi ve ihtiyaçlar da değişiyor.
Lise eğitimi ile mesleki anlamda ilk tercihler her ne kadar yapılmış olsa da üniversiteye geçiş ile birlikte bu tercihler kesinlik kazanmış oluyor. Öğrenciler üniversitede yapmış oldukları seçim ile hayatlarının geri kalanında yapacakları mesleği belirlerken aynı zamanda hayat tarzlarını, elde edeceği statüyü ve hatta yıllar boyunca anılacakları unvanlarını da belirlemiş oluyor.
Peki, son dönemde öğrenciler ve ailelerin en çok yöneldikleri meslekler neler?
Son dönemde Yükseköğretim Kurumu(YÖK) tarafından açıklanan verilere göre öğrencilerin en çok tercih ettiği, popüler meslekler genellikle yeni dönemde karşımıza çıkan sorunların çözümünü hedef alıyor. En çok tercih edilen mühendislik programı olarak Bilgisayar Mühendisliği de bunun en büyük göstergesi. Öğrencilerin programa yönelmesinde toplumda artan teknoloji kullanımı, en küçüğünden en büyüğüne her işletmenin bilgisayar odaklı çalışmaya yönelmesinin etkisini görüyoruz. Program mezunları, bilgisayar sistemlerinin geliştirilmesi, bilişimin etkin şekilde kullanılabilmesi için kamu ya da özel kurum ve kuruluşlarda çalışabilmektedir. Yazılım mühendisi, sistem analisti, bilgi işlem merkezi uzmanı olarak görev alabilen program mezunları aynı zamanda üniversitelerde de akademisyen olarak iş yaşamına atılabilirler.
Sözel puan türüyle öğrencilerin son yıllarda en çok yöneldiği programların başında gelen ‘Yeni Medya’ ise çağımızın yeni etkileşim alanlarını iyi bilen profesyoneller yetiştirmeye odaklanıyor. Bölüm mezunları kamu kurumlarından özel işletmelere, sivil toplum kuruluşlarından bireylere kadar her kesimin kendisini ifade etmesine olanak veren başta sosyal medya olmak üzere çeşitli alanlarda iş olanağına sahip oluyor. Kurumsal iletişim birimlerinde, gazetelerde, dijital ajanslarda, firmaların reklam ve halkla ilişkiler departmanında, mobil ve elektronik hizmet veren alanlarda uzman olarak görev alıyor. Çalışma alanlarında içerik sağlayıcısı ve dijital stratejist olarak çalışan ‘Yeni Medya’ programı mezunlarının görsel, işitsel, elektronik ve etkileşimsel anlamda günün şartlarına uygun şekilde eğitim alması gerekiyor.
Teknolojinin sağlık alanında yarattığı gelişmeler gelecek dönemin yeni iş alanlarını da meydana getirdi. Bu anlamda az sayıda mezunun bulunduğu, öğrencilerin günümüzde yöneldiği popüler alanlardan biri olan ‘Biyomedikal Cihaz Teknolojisi’ önlisans programı geleceğin parlayan meslek alanı olmaya aday. Program mezunları sağlık sektörüyle iç içe çalışıyor ve tüm hastaneler, ağız ve diş sağlığı merkezleri, biyomedikal cihaz üreten işletmelerde görev alabiliyor.
Yazımızda yer verdiğimiz bu üç program alanına hakim, günceli yakından takip eden, teknolojiyle iç içe olan bireylere önümüzdeki yıllarda parlak bir gelecek sunacak. Bu programları tercih edecek öğrencilerin yeni gelişmelere açık, girişimci yapılarının ön planda olması önem taşıyor.
İstanbul Gelişim Üniversitesi
Psikolojik Danışman ve Rehberlik Uzmanı
H*** N*** D***
İlk yorum senden olsun