İGÜ Rehberlik

Odyoloji Okuyorum

Odyoloji Nedir?

Odyoloji Amerika İşitme Konuşma Birliği (ASHA) tanımına göre işitme ve denge bozuklukları ile ilgili bilim dalıdır. Bu programı tamamlayan lisans eğitimi almış kimselere ise Odyolog denmektedir. Bir odyologun en temel görevi her yaş grubunda işitme kaybını önlemek ve korumaktır. Sonrasında oluşturulan test bataryası ile işitme ve vestibüler testlerin uygulaması yaparak tanı koymaktır. Belirlenen tanı neticesinde İşitme kaybına bağlı iletişim bozukluklarını ve vestibüler sisteme bağlı oluşan problemleri yönetmek ardından rehabilitasyon programı ile ilgilenmektir. Odyoloji biliminin en temel hedefi işitme ve denge kayıplarının en erken dönemde tespit edilmesi ve gerekli müdahalelerin yapılmasıdır.

Odyoloji Bölümünde Okutulan Dersler Nelerdir?

Odyoloji lisans bölümü toplamda 4 yıllık bir program olup öğrencilere birinci yıl temel tıp ve mesleki giriş dersleri ile bir temel oluşturulmaktadır. İkinci yılda tanısal odyoloji, üçüncü yılda rehabiliatif yaklaşım alanında yoğun teorik ve uygulama eğitimi ile devam edilir. Dördüncü yıl ise teorik derslerin hafiflediği ve haftanın üç gününü klinik uygulama adı altında alanda geçirdiği bir eğitim yılıdır.

Odyoloji Bölümünün Çalışma Alanları Nelerdir?

Lisans programı tamamlayan kişiler artık Odyolog olarak sektöre giriş yapabilme yetkisine sahiptir. Oldukça fazla çalışma alanına sahip Odyologlar devlet, özel veya üniversite hastanelerinin kliniklerinde çalışabilirler. Hastanelerde gerçekleşen Koklear İmplant operasyonlarında Odyolog, KBB hekimi ile birlikte zorunlu olarak bulunması gereken sağlık elemanıdır. Cerrahi işlem yetkisi olmayan Odyologlar operasyon esnasında sinir monitörizasyonu yapmakla yükümlüdür. Özel sektörde işitme cihazı firmalarında sorumlu müdür ünvanı ile işe başlayabilmektedirler. Aynı şekilde koklear implant firmalarında görev alabilirler. Kendilerine ait işitme cihazı merkezi açma yetkisini sahiptirler. Akademik kariyer yapmak isteyen Odyolog’lar ise lisans üstü eğitimlere başladıktan sonra çok rahat iş bulabilme imkanlarına sahiptirler. Henüz yeni bir meslek dalı olan Odyoloji gelişmeye devam etmekte olup alandaki açık sayısı çok fazladır.

Odyoloji Okumaya Nasıl Karar Verdim?

Ben bu bölümü tercih döneminden yalnızca 1 hafta önce öğrendim. Yaptığım geniş çaplı araştırma ile aslında tam olarak benim mesleğim olduğunu fark ettim. Konuşma, iletişim yollarının en önemlisidir. Konuşma için işitmenin normal olması temel gerekliliktir. İletişim algısının ortadan kalkması ise çeşitli iletişim güçlüklerine ve giderek artan psikolojik ve sosyal problemlere yol açar. Dünya çapında 1.1 milyar genç işitme kaybı riski altındadır ve ülkemizde toplamda 3 milyon kişide işitme kaybı mevcuttur. Bu yüksek rakamlar aslında bizlere daha fazla odyologa ihtiyaç olduğunu göstermektedir. Bizler o bireylere umut olmaktayız. İşitme demek öğrenmek demek, iletişim demek. Hayatın her alanında Odyoloji bilimi yer almaktadır. Doğuştan işitme kayıplı bir çocuğun sesi ilk işittiği an gözlerindeki parıldamaya sebep olabilmek dünyanın en güzel hissi. Benim bu mesleği seçmemde en etkili sebep bu oldu. İşimi severek yapıyorum.

Üniversitemiz tarafından aldığımız kaliteli eğitimin yanı sıra sosyal aktivitelerin de çok fazla olduğunu belirtmek isterim. Kurucu Başkanlığını üstlendiğim Odyoloji Kulübü ile üniversitemizin bizlere sunduğu güzel olanaklar sayesinde düzenlediğimiz seminerler, sempozyumlar, kongreler ve akademik çalışmalar ile üniversitemiz aktif kulüpleri arasında üst sıralarda yer almaktayız. Birinci amacımız Odyoloji bölümü öğrencilerini bir araya getirerek iletişim ve işbirliğini arttırarak Odyoloji bilimini tanıtmak ve insanları bilinçlendirmek olmuştur. Aynı zamanda düzenlediğimiz sosyal sorumluluk projeleri ile köy okullarındaki miniklerimizi ziyaret ederek yardımlar düzenliyoruz ve işitme kaybı hakkında bilinçlendirme programları ile Odyoloji biliminin sesini duyurmaya devam etmekteyiz.

Sonsuz fırsatlar ve imkanlardan dolayı işte bu yüzden şahsım adına iyi ki İGÜ diyebilmekteyim ve olduğum yerde çok mutluyum.

E*** K***
Odyoloji 3. Sınıf Öğrencisi

İGÜ REHBERLİK

İlk yorum senden olsun

İstanbul Gelişim Üniversitesi

İstanbul Gelişim Üniversitesi Rehberlik Birimi tarafından hazırlanan igurehberlik.com'da Üniversiteye hazırlanan öğrenciler için uzman görüşleri, güncel haberler ve bölüm tanıtımlarını takip edebilirsiniz.

Araç çubuğuna atla